Prärieugglans funderingar kring några löv...

Nu är det länge sedan jag djupnat i mina tankar... 
Igår kväll var jag på cykeltur med Ohcci runt byn, samtidigt gick maken och vår dotter en skogtur med Molle .. det kändes väldigt skönt att bara koppla av, njuta och ta in ljud, lukter och det som hamnade i synfältet.
Ganska snart dök en stor björk upp som antagit höstens lite brun-gula ton i sin helhet, jag stannade och fotade en bild.




Tog in verkligheten om höstens intåg i sensommarens idyll, förundrades över med den bestämnda kraft just detta stora träd valt att "stänga av" flödet i sina grenar och blad, medan resten runt omkring stog där i sin fulla gröna prakt.
Att fåglarna börjat ropa och samlas för kommande flytt har ju pågått ett tag, det är en tid jag gillar... kraften i naturen, driften som får vissa fåglar att ladda för en flytt på ibland flera 100-tals mil. Vad är det som styr dessa krafter, hur vet fåglarna var dom ska, hur dom ska flyga och framför allt hur orkar dom ???
Nu fick mina tankar helt plötsligt något nytt att förundras över som jag inte tänkt en tanke på tidigare... jag såg helt plotsligt björkarna i sina helheter, jag såg dom gröna som med bestämndhet hade sin hela skrud kvar, jag såg dom helt brun-gula björkarna som formligen lyste upp med sin plats i det gröna, men jag såg också dom björkar som fick mig att fundera så... dom björkar som var till större delen gröna men med kanske 20-30 % av bladen gyllene gula huller om buller i sitt grenverk.
Hur fungerar lövträden ? hur kan den på ett blad "stänga av" helt och den gyllengula färgen lyser klart, medan grannbladet fortfarande stotserar i sin gröna prakt.. hur kan flödet i kvistarna gå förbi dom avstängda bladen, ibland hela kvistar men oftast enstaka blad och VARFÖR stänger den bara av vissa blad och HUR väljer den vilka som ska stängas ned tidigare än dom flesta andra..  visst är det märkligt hur det fungerar i naturen !





RSS 2.0