Prärieugglan ...

På söndagen den 26 februari då morgonsolen strålade in och reflekterade i spegeldörrarna i sovrummet passade jag och lillan på att fota varandra och oss med mobilkameran, dessutom lekte vi lite med en kamera-app som ger olika effekter.. allt från gröna, blå, röda till tecksturbilder i olika nivåer och allt däremellan, även möjligheter att fota med spegelbild åt alla håll där man kan förvränga bilden till okännlighet i sådan grad att det kan bli rent obehagliga motiv av det mest underbara. Jag väljer att inte visa sådana bilder, vissa bilder som vi tar i lekens fotostund raderar jag omgående från mobilen, då jag tycker dom blir för otäcka / otrevliga att jag mår dåligt av att se dom... då ska dom bort !
Här kommer några bilder som blev riktigt bra... :)

Mor och dotter som strålar....
Foto; Laila Nilsson 26/2 -12  Nokia N8



Nicole med solgloria... , Mamma fotad av Nicole...

    

Nicole fotad i sepia...



Vi tar en promenad bortåt byn mitt på dagen, i lillans ryggsäck har vi med en festis, två äpplen och en apelsin..
Nicole åker på bobben som jag drar med för att ömsom springa eller gå en stund, vi har jättekul trotts att lillan är hängig med lätt feber och besvärlig hosta. Då hon inte orkar tjava på själv så får hon åka och jag drar henne mestadels, det blir svängar hit och dit, vi turas om att ställa djurgåtor till varandra och skrattet klingar i Åkerby.
När vi kommit några hundra meter blir första ryggsäcks stoppen och ett äpple tas fram, jag får gnagskala äpplet och sedan sitter lillan på bobben och käkar äpple medan jag går vidare.

Nicole på väg...
Foto; Laila Nilsson 26/2 -12  Nokia N8

     

Väl framme hos Hanna ställer vi undan bobben på en snöig bil, Nicole leker i snöhögarna utanför huset och jag ser efter katterna sedan går vi tillsammans ned i källaren för att gossa på marsvinen och fylla på mat.. lillan är överlycklig !!!
Hennes bästis Hanna har gett Nicole sitt ena marsvin "snöflingan" och lillan är så himla glad :)
När vi är klara så leker Nicole ute på gården ännu en stund och ska "bara gå en genväg" med det är en senväg, jag skrattar åt vår tjorvunge som så gulligt protesterar och vill ha sin vilja fram..
Så börjar vår promenad hemmåt, strax stannar vi och intar en apelsin för att sedan fortsätta med nöjda magar för att upptäcka att byn fått en ny invånare.. En tretton veckor gammal blandrasvalp men namnet charlie som Nicole förälskar sig i och det verkar ömsesidigt, för när vi fortsatt hemmåt en bit ser jag en grå-svart lurvig och söt varelse som kommer springandes efter oss på vägen..
Nicole börjar frysa där hon sitter på bobben och jag föreslår promenadtävlingar för att få upp henne och det lyckas, hon vinner fyra, jag två och så är vi hemma.
Pappa är på väg hem från sin fjälltur, med sig har han röding och ripa så middagen består i pasta med smörstekt rödingsfileér och champinjon-brockolisås.. jättegott !


Måndag morgon kan jag inte låta bli att gå ut när morgonens solstrålar spricker upp i horisonten, det är minus 23 grader och fingrarna blir kalla fort.. då blir det problem att få kontakten på dessa smartmobiler.
Så jag garderade oxå med att ta med systemkameran ut för att dokumentera den underbara morgonstund jag njöt av, småfåglarna knaprade på fröer med en iver av sällan skådat slag och bjöd på massor av bilder med vår Nikon D300.
Bilderna med systemkameran kommer någon annan gång, jag kan inte tanka över till datorn så det får maken fixa senare...

Fotolek med mobil-app vy från gården...
Foto; Laila Nilsson 27/2 -12  Nokia N8



Vinterskrud över altanen breder ut...
Foto; Laila Nilsson 27/2 -12  Nokia N8



Även jag fastnade på bild den dagen...
Foto; Laila Nilsson 27/2 -12  Nokia N8




Prärieugglan torkar dotterns tårar på natten...

Vår tös har haft en tuff natt..
På dagarna går det bra med hennes förkylning, hon leker och pysslar på emellan snor, nysningar och hosta. Men på nätterna är det genast tuffare, hostan förvärras näsan täpps igen och det bråkar i kroppen..
Denna natt har hon vaknat och frustrationen över förkylningen tar lite olika former, efter att ha hostat till kräkning var ett faktum.. så har tårarna trillat på kinderna för alla motgångar som varit senaste dygnen - som att hon inte fick se tv på natten, - att hon ville ned och krama kaninen hon fått, mitt i natten eftersom vi inte var ned det sista innan vi la oss, - att hon inte fick gå till hundarna och gossa dom mitt i natten för att dom sover.. och toppade med att gråta oavbrutet från det hon förklarat att hon var törstig hela tiden det tog för mig att hämta dricka och återvända till sängen, pappa vaknade frågandes -kort förklaring till tårarna och jag tar tösen med mig till storstugan så pappa kan sova vidare eftersom han ska upp om några timmar för att åka på jobbet. Lillan får Bisolvon...
Mamma räknar snabbt ut vad det hela rör sig om, förutom att förkylningen river i hennes kropp så ville hon se på tv då hon inte kunde sova och mitt nej ! satte igång en gråtprotest i mångfasetering.
Så jag ställer frågan och får svaret jag förväntade mig, lägger fram ett exempel på om mamma gjorde nått liknande för att få min vilja fram utan att tänka på henne och pappa om hon tycker det skulle kännas bra ?
Efter att tösen svarat och funderat en stund så kommer ett "förlåt mamma, jag förstår..."  så vi lägger det till handlingarna och tar fram ett kompromiss, om hon får se ett avsnitt på en mussefilm (ca 5 min.) på bärbara DVD så går vi och lägger oss sedan, jag läser en saga och sedan försöker vi somna om - det tummar vi på och hon väljer film, sedan ser vi ett avsnitt där Musse tar Pluto på utställning och han förälskar sig i en liten hundflicka, när Pluto ställs ut går allt fel och dom blir utkastad. När dom fotar akrobathundarna inne på utställningen så börjar det brinna och alla rusar ut, den lilla tiken fastnar och tar sig inte lös.. skäller förvivlat och Pluto som hör detta kastar sig in för att rädda sin kärlek och lyckas. Filmsnutten avslutas med att Pluto får en jätte medalj som dom gömmer sig bakom så kära så :)))
Nicole slår av filmen och vi tassar till sängs... och hon sover ännu :)

Prärieugglan, barnaskratt, hundskall och småfågelkvitter....

Så har man skottat gården i strålande solsken och småfågelkvitter, barnaskratt och hundskall... :)))  så mysigt !!! Att jag sedan får betala med smärtans straff har jag tagit med i beräkningen, det är så himla härligt att skotta snö.. det är något jag alltid har gillat och därför har svårt att låta bli. Jag är ju en mörkermänniska som gillar senhösten och vinterns mörkaste period, när det vänder och ljuset kommer åter tycker jag att det är för tidigt, men även om det är min favorittid så gillar jag ju dom andra årstiderna oxå... som nu ! när småfåglarna kvittrar, solen skiner och det börjar droppa från taken.

Alla Foton på denna sida; Laila Nilsson  Nokia N8

Strax innan plogbilen... man skymtar lite snörök där kommer plogbilen dundrande fram.



Idag hade vi unghunden lös på gården lekandes med lillan i snöhögen medan jag skottade och gammelhunden skällde lite förtvivlat över att inte han fick vara med, det gick över då Molle sprang till Ohcci och dom lekte en stund där han satt i lina :)  Det var jättekul att se våra två små leka i snön, Nicole ropade och lockade på Molle och han sprang runt och busade med henne som bara den.. bara en gång testade han att springa förbi  för att sticka mot vägen, då röt jag till "Molle NEJ" och han vände på fläcken (jag berömde direkt) och sprang tillbaka med sådan fart att han gick omkull med bakdelen i kurvan men sprang sig upp och fortsatte upp i snöhögen... där tvärvände han och tittade på mig med ett glitter i ögonen och undrade om han gjorde rätt, mer berömm och han skuttade runt av lycka !!!

Molle och Nicole i snöhögen...



Molle på topp....




När vi sedan gick in allihopa, trötta och nöjda över dagens aktivitet.. slog vi på tv och såg en "smurffilm" lillan och jag.
Hundarna la sig på bäddarna och tuggade på var sitt ben, katterna hade kurat ihop sig på soffan.

Attila snart 20 år till vänster och Findus 2½ myser på soffan...



Sedan slog febern till ... Nicole vart redan igår fredag snorig och lite hostig, natten mellan fredag och lördag var jobbig för lillan. Hon sväljer om och om igen eftersom hennes snorighet inte rinner ut, det far baklänges och ned i svaljet vilket gör det jobbigt nattetid. Så nu har vi en förkyld tös :(  hoppas det vänder snabbt...
Nu ska jag krypa ned under täcket till vårt febriga barn, natti natti




Prärieugglan får en stjärna...

Vi pysslar som vanligt i detta hus, maken har åkt till fjälls med tre gubbgrabbar..  och vi passar på att riva fram mer än vanligt, köksbordet är överfullt och vi äter vid rumsbordet för att slippa plocka bort.

På onsdag kväll höll Nicole på att spela i pappas mobil då det varit tyst en stund reagerar pappa och frågar vad hon gör ? han får som svar "jag har skickat till mamma"... vad har du skickat ? -"jag har skickat det här" och så visar hon en gullig bild hon fotat i "Tom cat" med texten TILLMAMMA .. pappa frågar då, hur vet du att du skickat till mamma ?
-"jag har skrivit till mamma" och så visar hon bilden... Pappa knorrar lite och säger att det blir ju inte rätt, man måste ju skicka på telefonnummret.
Då blir lillan arg och säger -"men pappa ! jag har ju gjort så här" och så visar hon..
I samma veva plingar det till i min mobil och fram kommer meddelandet som Nicole har fotat, skrivit och skickat till mig helt själv :))) 

Alla Foton på denna sida är tagna av; Laila Nilsson med Nikon N8.

Nicole har fotat, skrivit och skickat till mamma, helt själv...



...så snabbt dom fångar upp allt och lär sig, och pappa säger förlåt stumpan, visste inte att du kunde, men jag vill att nästa gång du vill skicka så ska jag eller mamma vara med och kolla så inget blir fel.. vi förklarade oxå att man inte kan skicka hur som helst, att det kostar och att det kan bli fel...

Vi fick ett gott skratt idag, hade ett SMS på mobilen då vi klev upp efter en myssovmorgon jag och lillan - jag läste meddelandet "ställt en bog på bron bakom den nya presseningen".
Eftersom jag hade frågat efter det via ett SMS kvällen före och skrivit att vi kommer förbi under dagen, så tog jag för givet att det var på deras bro... så vi tog en tur för att hämta och kom till en bro utan både bog och pressening - viket resulterade i ett gott skratt då jag fattade att bogen stod på våran egen bro... hahahaha Som tröst till den extra resan så köpte vi en pizza, handlade lite extra godsaker och vände hemmåt.. 5 mil tur och retur.

Nicole började pyssla medan jag satt mig att läsa aftonbladet, då kommer tösen med en 3-de stickers som hon gjort och säger  "mamma ! den här stjärnan har jag gjort åt dig så du kan minnas mig då jag är död, då du ser stjärnan kan du tänka på mig" ... det är djupa tankar i vår 5½ åriga tös, så jag kramar om vår gullunge och talar om att mamma kommer alltid minnas henne oavsett vad som händer och att det var en underbart vacker stjärna hon gjort.

Nicole har gjort en stjärna till mammsen...



Sedan i höstas har hon haft många tankar och frågor om döden, gravar, livet och vad som händer om mamma och pappa skulle dö.. det är tuffa frågor att få som kräver ärliga svar i den mån det är möjligt och om man inte vet så måste man tala om även det, det finns ju svåra stora frågor som ingen kan svara på.
Jag vet ju att denna period kommer, men det vart tidigare än jag väntat mig..

Nicole har oxå kommit i telefon period och vill ringa till dom här i byn, mommo & moffa, sin ena kusin och kan bli frustrerad då ingen är hemma då hon vill prata :))  sedan är hon så gullig då hon avslutar sina samtal, endera är det ett plötsligt "Hej då" och hon bara lägger på eller så är det en lång fras som " Hej då, min älskade.. kör försiktigt, var rädd om dig, puss & kram" eller liknande :)))

Vi går ned till djuren och fixar till för aftonen, gör upp eld i kaminen och Nicole fångar in sin favorithöna - en silkeshöna i beige.. som hon kramar, bär omkring och öser sin kärlek på.
När vi är klara tar vi med hundarna från hägnet och blir överfallna av kelsjuka bjäbbiga varelser som påkallar sin närvaro och längtan efter oss...

Nu ska vi göra några goda mackor med räkor, laxtatar, ägg och löjrom för att mysa innan vi lägger oss...

Prärieugglan får mattfnatt...

Vi var till Matthörnan i fredags och valde ut dom mattor vi ska beställa, det blir olika färger och mönster i trappen på lillans rum.... :) 

Alla foton på denna sida; Laila Nilsson  Nokia N8

Det kommer bli 11 olika mattor i trappen...




sedan åkte vi till broder Marino med familj på middag och grattade både i efterskott och förskott då fyra av fem i familjen fyller år nära varann..  Nicole och Lovisa hade jättekul med lek, pyssel och bus.. det var en trivsam kväll som avslutades med skridskoprovning för Nicole efter att Lovisa visat sina skridskor och hjälm,

Nicole & Lovisa ritar...  Nicole får prova Lovisas skridskor..

           

massor av kramar för att sedan åka hem. I bilen spelade Nicole angry bird och surrade met Tom cat hela vägen hem, vilket vi var nöjda med för då somnade tösen lätt efter nattpink och en tallrik flingor med mjölk..

Lördagen bestod i klädtvätt för mig, jag hann med 4a maskiner som nu väntar på att få komma in i dom nya garderoberna..  maken tog upp taket färdigt där trappen går upp i Nicoles rum för att sedan öppnas upp till loftet.
Det blir kanonbra ! ibland är mina ideér både praktiska och går att genomföra.. 
Det är så där lagom kul att riva ned isolering med härlig musskit i, det dammar och yr.. vi hjälptes åt och kastade ut stort genom fönstret och smått i sopsäck, så det gick smidigt ändå. Maken plastade in den isolering som blev "öppet" för att mindska på skräpandet i väntan på att det ska kläs väggarna, det är ju en liten krabat som gillar att va i trappen sin och den vetskapen räckte för att vi skulle begripa att det utrymme som blir däruppe i trappavsattsen - blir Nicoles favoritställe ett tag...

Trappan upp till loftet ...

   

Nicole har målat en hund, det är så kul att höra hennes berättelser om dom olika saker hon skapar.. det finns alltid en historia, en mening eller ett mål.

Nicole målar en hund...

   

På lördag var vi bjuden på middag, det var jättetrevligt och super god mat.. Nicole busade och hade kul, gosade deras katter och ritade både teckningar och prick till prick bilder som vi fick fylla i...
Det blev sen afton innan vi kröp till kojs..

Söndagen bestod i att skotta, skotta och skotta snö... maken skottade flera tak, körde undan med snöslungan och så skottade han berguvsburarna. Jag skottade vid dörrar, kring saker och del av lillstugans tak.. Nicole var ute och lekte i snöhögarna.

PerErik skottar hustaket...



Pappa och lillan i snöbus...



På kvällen vart vi bjuden på tårta hos Nicke och Suzanne vilket var trevligt och gott...

Trötta i kropparna kröp vi till kojs ...

Måndag morgon reveljen går klockan 5, upp och fixa frukost till min älskade make och ställa i ordning matväskan.
Vi myser en stund innan han måste åka på jobbet, jag sätter mig i fotöljen med mitt isvatten och äppelbitar med kanel på för att se tv4 nyheterna...
Nu är klockan nio och jag fotade vårt sovandes troll och den härliga morgonen..

Sovandes trollunge...



Morgonsolen strålar över det vita täcket...




Prärieugglans nattbak...

Vi hade två strömavbrott i natt strax före klockan två, då skippade jag planerade mjukkakebak som jag hade planerat eftersom vi var helt utan bröd... så jag gick och la mig efter det jag startat om poolen som slår av vid strömavbrott och ställde klockan lite tidigare istället. Klev upp klockan fyra och bakade scones med lite brödkrydda i, det blev riktigt bra och jag var nöjd (har inte bakat scones på minst 20 år)..
Det kändes bra att kunna skicka med nybakat bröd i matväskan då min älskade gubbe åkte på
jobbet strax före klockan sex.
Så nu sitter jag här med mitt isbubbelvatten och kaneläppelbitar, klockan har just passerat åtta och jag tänker gå och lägga mig under täcket en stund, vår gullunge sover i sin säng så nu har jag ingen att snusa på...

Prärieugglans första natt...

Nu har det hänt....
Vi har sovit första natten i vårt nya sovrum, vilken härlig känsla !

Eftersom jag gillar att tassa runt och elda i våra kaminer under vintern, faller det sig naturligt att det är jag som tar eldpassen och njuter av vetskapen att lillan och pappsen är inne och leker, spelar eller bara pysslar med nått. Det brukar vara roliga små saker dom hittar på, allt från spela "arga fågeln" på mobilen till nått nytt bus som pappa är bra att hitta på.. eller så myser dom och ser på film.
De senaste dygnen har varit ihållande kalla som alla vet, så det har blivit många turer på eldpasset och jag gillar det... igår började jag dagen kl 5 på morgonen som jag oftast gör; med ett halvliters krus med isbubbelvatten och kaneläppelbitar i fotöljen med tv på, sedan gick jag ut strax före sju för att elda...

Rökpelare över vårt hem i minus 39.7 grader...
Foto; Alla bilder, Laila Nilsson 4/2 -12  Nokia N8




            

Jag gör upp eld i häbbret, går till lillstugan och gör upp eld, går förbi häbbret och lägger på för att sedan gå ned till fågelhuset och göra upp eld, sedan fyller jag på mat och vatten åt fåglarna - ser till att allt är som det ska och fyller kaminen innan jag åter går upp till häbbret och lägger på mer ved, vidare till lillstugan och lägger på ved. Det är minus 39,7 grader ute och jag skottar mer snö runt huset och på altan, jag fyller på ved i lillstugan och i häbbret för att sedan avsluta morgonpasset med att gå ytterligare en runda och lägga på ved i alla kaminerna.. nu är klockan nio på morgonen och jag återvänder in till värmen.

Frostbiten och rosig om kinderna efter två timmar ute i kylan..
Foto; Laila Nilsson 4/2 -12  Nokia N8




Maken har vaknat, han har ställt fram frukost - te och smörgås, vad skönt att sätta sig ned och äta i stillhet tillsammans med sin älskade...
Lillan sover så gott i storsängen med Findus katt som värmer henne spinnandes bredvid, vid tiotiden vakar gumman och tydligen har hon vaknat på fel sida.. irriterad och med humör som blixtrar för minsta motstånd startar hon sin dag.

Vi hjälps åt att flytta över storsängen in i det nya sovrummet, jag bäddar och pysslar på för att få ordning och mysigt i vårt sovrum. Det är så himla kul och vi bestämmer att fira det med en nybakt sockerkaka, sagt och då måste det ju göras.. så jag och Nicole fixar smeten, ströar kakformen och häller i smeten för att ställa in det i en varm väntande ugn..

Provligger i sängen, Nicole är tvär och sur för hon vill att vi ligger åt andra hållet...
Foto; Laila Nilsson 4/2 -12  Nokia N8




Jag får ett bakslag som heter duga efter dom senaste dygnens bärande av ved och kylan som rister i kroppen.. mår fruktansvärt dåligt och fryser in i märgen, klär mig lager på lager men inget verkar hjälpa - tar med morfon och så jag kryper ned i sängen under värmefilten en timme, jag vaknar av vår gullunge som pussar mig och vill att jag kliver upp för vi ska fika sockerkakan. Jag tar mig upp och fyser fortfarande i benranglet där inne i min stora kropp, men det är bara att bita ihop och ta sig till köksbordet för att fika och fira med familjen. Tar mer korttidverkande morfin och kryper ihop på soffan bakom stumpan som nu spelar på datorn, maken sitter bakom den andra datorn på kontoret. Jag förmanar Nicole att låta hunarna ligga på sina platser och sedan blundar jag - somnar till en liten stund och vaknar av att vår gullunge har båda hundarna med sig på busrunda.. mitt humör är inte på topp, mår så himla dåligt och orkar inte hålla koll på våra jyckar så dom inte börjar bråka och är rädd att lillan ska komma emellan varpå jag säger ifrån.. Nicole blir beviken och vill ju bara leka och ha kul, mamma får ta stumpan i knä och förklara en gång till.. gumman säger "förlåt mamma" för att hon tagit hundarna med i leken och jag lovar att hon om en stund ska få ha dom med, bara jag får vila ett tag till så tabletterna gör verkan.
Äntigen ger sig bakslaget och jag är åter till världen, jag går en eldningsrunda och hundarna får springa av sig i hundhagen. Eftersom vi har flera renar som går runt gården så är det full rulle på hundarna i hagen, dom springer som bara den och det är skönt att veta att dom har utrymme att röra sig ordentligt på sina drygt 200 kvadrat dom dagar man inte får komma ut på promenad med mig eller skidtur med husse.
Väl inne igen bestämmer vi oss för ett bastubad och lillan leker med hundarna medan vi väntar...

Nicole kramar Molle som tuggar på ett ben...
Foto; Laila Nilsson 4/2 -12  Nokia N8


 

Hela familjen springer över gården in till bastun och så njuter vi av värmen som lindar in våra kroppar i ett behaglit svettande, för att sedan tvagas .. Nicole vill att pappa ska tvätta sitt hår med blommschampo så han luktar ännu godare, gullungen ger oss många härliga skratt. Efter tvagningen är det skönt att tassa åter till huset och vi myser en stund i soffan innan kvällning, då visar sig lillans humör igen - vresig och tvär, men mamma vet att råda bot; mera mat i magen och lillan åter så söt och go.
Nicole kryper ned i sin säng i sin hörna i sovrummet och ser på en musses klubbhus film en stund, medan beslutar jag mig för att det är dags att byta täcke - vi har bara ett istopptäcke sedan i sommras och nu fryser jag så mycket om nätterna så med denna kyla ute känns det som rätt tid att stoppa i ett vanligt täcke.
Läser saga åt stumpan och säger natti natti, kryper med i sängen bredvid gubben och det känns fantastiskt att ligga där i vår säng i vårt nya sovrum och titta ut genom dom stora förnstrena.... helt plötsligt så står hon där vår lilla tös bredvid sängen och vill sova med oss, Nicole kryper ned och vi somnar alla tre..

Vi ligger i sängen och ser ut genom fönstret...
Foto; Laila Nilsson 4/2 -12 Nokia N8




Nu har en ny dag åter grytt och jag sitter med mitt isbubbelvatten och kaneläppelbitar, det har gått två och en halv timme sedan jag satt mig i fotöljen efter det jag ratsat hundarna och katterna... maken vaknade just och lillan sover så sött !!!
Snart ska jag gå ut på min eldningrunda... lycklig över att ha sovit gott vår första natt i vårt nya sovrum ! :)


RSS 2.0